Sporten tijdens je zwangerschap en na je bevalling

Sporten tijdens zwangerschap en na bevalling

FIT MET HET POWERMAMA TRAININGSPROGRAMMA

  • Verantwoord sporten tijdens zwangerschap en na bevalling
  • Extra aandacht voor buik- en bekkenbodemspieren
  • Opbouw van kracht en uithoudingsvermogen
  • Kennis over verantwoord sporten
  • Goede ademhalingstechniek
  • Werken aan een goed bewegingspatroon

(Weer) fit!

Veel vrouwen willen tijdens de zwangerschap graag blijven sporten als ondersteuning van de zwangerschap of om zo fit mogelijk de bevalling in te gaan. Na de bevalling is er veel vraag naar begeleiding om weer zo snel mogelijk fit te raken. De zwangerschap en de bevalling vragen echter veel van je lichaam en op welke manier kun je nu het sporten op een verantwoorde manier aanpakken. Daarvoor biedt CrossFit Unrestricted in samenwerking met Powermama het Powermama trainingsprogramma aan voor vrouwen die willen sporten tijdens de zwangerschap en / of na de bevalling. 

Waarom deelnemen

Als je niet goed weet waar je tijdens of na je zwangerschap rekening mee moet houden tijdens het sporten, dan kunnen er blijvende lichamelijke klachten ontstaan. Zo hebben veel vrouwen last van bekkenbodemklachten (één op de vier vrouwen). Denk hierbij aan urineverlies tijdens inspanning. Daarbij houdt een groot deel van de vrouwen al na een eerste zwangerschap een lichte diastase (wijking van de buikspieren) Verkeerd trainen kan tevens leiden tot ook een verzakking of prolaps.  

Aandacht voor buik- en bekkenbodemspieren
Om dit te voorkomen besteden we tijdens het Powermama trainingsprogramma extra aandacht aan de buikspieren en bekkenbodemspieren. Wanneer deze nog niet sterk genoeg zijn of nog niet hersteld zijn, dan is het belang om daar eerst aan te werken. Dit doen we met verschillende oefeningen die hierop gericht zijn.


(Weer) fit
Naast de extra aandacht voor de buikspieren en bekkenbodemspieren werken we er naartoe om fit te blijven tijdens je zwangerschap. En ben je onlangs bevallen, dan zorgen we ervoor dat je weer klaar bent om op een verantwoorde manier deel te nemen aan reguliere trainingsprogramma’s. Je hebt dan een goede basis opgebouwd op het gebied van kracht en uithoudingsvermogen. Daarnaast weet je waar je op moet letten tijdens het sporten, ben je je bewust van een goede ademhaling, heb je een verbeterde beheersing van het spierkorset en ken je een goed bewegingspatroon. 

Wat houdt PowerMama Trainingsprogramma in

Op basis van functionele bewegingen werken we aan kracht en uithoudingsvermogen. Daarbij is de eerste stap de aandacht voor jouw situatie. We kijken naar houding, bewegingspatronen en diastase. Wat zijn jouw sterke kanten en welke kanten vragen meer aandacht. Hiermee gaan we aan de slag. We werken aan een sterke core, het versterken van grote spiergroepen en de bekkenbodemspieren. Bewegingen die we doen zijn functionele bewegingen die we ook veel terug zien in de CrossFit, zoals squats (air squat en front squat), shoulder presses en deadlifts. 

Het PowerMama Programma is samengesteld door PowerMama en is afgestemd met een verloskundige en een bekkenfysiotherapeut. De trainingen worden gegeven door een gecertificeerde trainer die gespecialiseerd is in sporten tijdens en na de zwangerschap. 

Voor wie

Het Powermama programma bij CrossFit Unrestricted is er voor vrouwen die zwanger zijn, die onlangs bevallen zijn en voor vrouwen die na een zwangerschap het sporten weer willen oppakken (tot ca. 2 jaar na de bevalling). 

Zwanger of bevallen
Op woensdagavond trainen vrouwen die zwanger of bevallen zijn onder begeleiding van een ervaren PowerMama coach. In een groep van maximaal 8 personen traint op zijn eigen niveau. De lessen worden het hele jaar door gegeven en je kunt op elk moment starten.

Recent bevallen
Voor vrouwen die recent bevallen zijn (vanaf 6 weken na de bevalling), is er het Core Restore programma. Dit programma is ook geschikt voor vrouwen die nog niet eerder gesport hebben na hun bevalling, voor vrouwen met een (blijvende) diastase of voor vrouwen die specifiek aandacht willen besteden aan de buikspieren. Tijdens de Core Restore werken we aan herstel van het spierkorset en de buikspieren. Er is ook aandacht voor de (mogelijke) diastase. We werken aan een solide fundament om op door te bouwen.